Nagy lányom megkapta első szülinapi zsúrra szóló meghívóját. Nagyon lelkesen készülődött. Ajándékot alkotott, kiválasztotta a /szerinte/ legszebb ruháját az alkalomra, és persze már egy héttel az alkalom előtt alig tudott elaludni az izgalomtól. Én is gondolkodóba estem, mit is adjunk az 5 éves ünnepeltnek. Arra jutottam, hogy kislány esetében némi figurás hajgumival, csattal és egy babarózsaszín díszdobozzal, és persze Z saját készítésű alkotásával, nem nagyon tudok mellélőni. Mégis a bennem lakó konyhamániás nem tudott megelégedni csak ezekkel a kincsekkel. Nem kellet sokáig várni a megvilágosodásra. Bonbont fogok készíteni. Ez talán még egy húzós /bölcsi, munka, balettre Z-ért, gyerekbegyűjtes a nagyszülőktől, haza/ nap után is beleférhet. Este kilencre kész is lett a mű.
Hozzávalók:
- 10 dkg 75%-os étcsokoládé
Ganache-hoz
- 5 dkg 75%-os étcsokoládé
- 0,4 dl tejszín
- 2 tk narancsszirup
1. Egy kicsi fazékban vizet forralok.
2. A tábla étcsokoládé 3/4-ét apróra töröm, és egy kerámia tálba teszem.
3. A forróvizes fazékra teszem a kerámiatálat a csokoládéval. Amíg olvad, kevergetem.
4. A csoki 1/4-ét nagyon apróra vágom, és a már hűlő olvasztott csokoládéba öntöm.
5. A csokoládét addig kevergetem, míg mind el ne olvad.
6. Ecsettel kikenem a szilikon bonbon formát.
7. Hűtőbe teszem dermedni.
Ganache:
- A tejszínt forrásig melegítem /mikróban/
- A csokoládét összetöröm, tálba teszem, ráöntöm a tejszínt.
- Addig keverem, míg teljesen egynemű lesz
- Hozzáadom a narancsszirupot, kikeverem.
8. A kidermedt csokihüvelyekbe injekciózom a ganache-t / 10 ml-es fecskendővel szoktam töltögetni/ de úgy, hogy 2-3 mm-nyi maradjon.
9. A hűtőbe teszem szilárdulni.
10. A csoki maradékát újramelegítem
11. A töltött bonbonokra öntöm a csokit, majd spatulával lehúzom a felesleget.
12. Amikor a csokoládé megdermedt, kifordítom a kész bonbonokat.
Sikert arattak az aranyoskák. Itthon még van belőle talán kettő mutatóban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése