2014. március 2., vasárnap

Sajttorta

A hétvégén, mint az nálunk viszonylag gyakran megtörténik, eljött hozzánk néhány barátunk. Voltunk egy páran: hat felnőtt, négy gyermek. Tele lett a ház. Ahogy az lenni szokott ilyen alkalmakkor, csaptunk egy kisebb vacsorát. A desszertet, már jó előre kigondoltam, ezért szombaton délelőtt neki is láttam az elkészítésének. Illetve ez így nem teljesen felel meg a valóságnak, mert volt két igen hatékony segítségem, akik komolyan versengtek azon, ki is keverheti hosszabb ideig a krémet, ki verheti fel a tojáshabot; majd pedig derekasan tesztelték a félkész süteményrészeket, kinyalták a tálakat. Jól szórakoztunk. A krém átment az igen szigorú zsűri rostáján, és elkészülhetett a sajttorta.




Hozzávalók:
    
    torta alaphoz:
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg kekszmorzsa ( én most egyik barátunkra való tekintettel, aki sem fehérlisztet, sem cukrot nem fogyaszt a kekszmorzsa helyett egy saját keveréket használtam: kukoricapehely, zabpehely, zabpelyhes keksz keverékét használtam. kicsit jobban morzsálódott, de így is finom lett)

   krémhez:
  • 750 g krémsajt, vagy mascarpone
  • 180 g cukor /150 g méz, 50 g nyírfacukor/
  • 2 ek kukoricaliszt
  • 2 db vaníliarúd
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 dl tejföl
  • 6 tojás sárgája
  • csipet só
  • 6 tojás felvert fehérje
  • gyümölcs a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. A kekszmorzsát és a vajat alaposan összekeverem, és belenyomogatom egy 26-28 cm-es tortaforma aljába. Ezt a hűtőbe teszem, hogy a vaj visszadermedjen.
  2. Előmelegítem a sütőt, 170°C-ra
  3. A tojásfehérje kivételével az összes hozzávalót összekeverem. Nagy tál kell hozzá!
  4. Felverem a tojásfehérjét.
  5. A habot óvatosan a krémsajtos masszához keverem.
  6. Az egészet beleöntöm a tortaformába. Majdnem színültig tele lesz!
  7. Alufóliát teszek a tetejére, és a sütőbe teszem 75-90 percre.
  8. Fokozatosan, lassan hűtöm ki a sütőben.
  9. Hidegen tálalom.









Mivel Á a héten pár napot Németországban volt, ezért hozott haza maracuját. Mi most három maracuja illatos, pikáns ízű gyümölcshúsát tettük a tetejére.  A fotózáshoz a csapat hölgytagjaitól komoly biztatást és ötleteket kaptam. Türelmesen kivárta mindenki, míg a fényképezőgéppel ügyetlenkedem. Ez úton is köszi a türelmet és a segítséget.

Nem maradt belőle túl sok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése