Beszereztem egy egész csirkét. Úgy értem, hogy nem volt feldarabolva. Ennek örömére elhatároztam, hogy a szombati baráti vacsora alkalmával így egészben fogom megsütni. Ez nálunk ritkán fordul elő, mert nagyanyó csirkéi mindig darabolva vannak. Nem akartam túlságosan bonyolult mutatványt előadni, a kedvenc fűszereimet használtam. Szerencsére sikert aratott.
Hozzávalók:
- 1 egész csirke
- 1 fej fokhagyma
- 2 ág rozmaring
- 1 tk kakukkfű /mert friss még nincs/
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 ek kacsazsír
- só
- 1 dl fehérbor /chardonnay/
Elkészítése:
- Előmelegítem a sütőt 180 °C
- A fokhagymát gerezdjeire szedem, de nem pucolom meg.
- A kacsazsírba belekeverem a kakukkfüvet, fűszerpaprikát és a sót.
- A kacsazsíros fűszerkeveréket a csirke fellazított bőre alá kenem: mellre, combra.
- A csirkét kívülről-belülről megsózom.
- A csirke hasába teszem a rozmaringot és 3-4 gerezd fokhagymát.
- Sütőráccsal rendelkező tepsit választok, erre teszem a húst, alá öntöm a fehérbort.
- Alufóliával lefedem a tepsit, 90 perc alatt megpuhul, utána fólia nélkül pirosra sütöm.
- Melegen tálalom.
Az elkészítéséhez használt chardonnay kiváló hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése