Igazán sokat voltam a konyhában a hétvégén. Vasárnapi desszertet készítettünk a lányokkal, míg Á Böjte Csabát hallgatta. Elővettem Mickó mama saját kézzel írott szakácskönyvét, ami nálunk családi ereklye, és az a tisztesség ért, hogy én kaptam örökségül. Szóval felütöttem a csúsztatott palacsintánál. Régen sütöttem már utoljára és most rácsodálkoztam, hogy mennyire egyszerű, és mennyire hasonlít az amerikai palacsintára, csak ebben egyáltalán nincs sütőpor.
Szóval H keverte a tésztát, Z darálta a diót, és pedig takarítottam utánuk a konyhát. Remek alkalom a gyerekekkel főzésre. Nagyon jól szórakoztunk. Íme az eredmény.
Hozzávalók:
- 5 tojás szétválasztava
- 1 ek barnacukor
- 3 ek liszt
- 1 dl tej
- vaj
- darált dió cukrozva
- juharszirup
Elkészítése:
- szétválasztom a tojásokat
- a tojássárgáját összekeverem a cukorral és a liszttel
- apránként hozzáöntöm a tejet.
- felverem a tojásfehérjét kemény habbá
- a sárga keveréket belekeverem a habba
- palacsintasütőben vajon megsütöm a palacsintákat mindkét oldalukon.
- a kész palacsintákat cukrozott darált dióval rétegezem
- tálaláskor tortaként szeletelem.
Á javaslatára kipróbáltuk hozzá a juharszirupot is. Ez tette fel a koronát az egészre.
A juharszirup alatt valódi juharszirupot értek, aminek ugyan meglehetősen borsos az ára, azonban nem azonos azzal, amit palacsintaszirup és ehhez hasonló neveken árulnak. Ezen utóbbiaknak ugyanis semmi köze a juharsziruphoz, legtöbbször cukor és/vagy kukoricaszirupok aromákkal ízesítve, amit szintén nem árulnak olcsón, de csak cukrot kaptunk a pénzükért. A juharszirup azonban a vércukor szintünkre nem hat olyan drasztikusan, mint a cukor.
Jó étvágyat hozzá. Nálunk uzsonnára még maradt a lányoknak egy-egy szeletnyi, de mi már nem ettünk belőle délután. Még morzsák sincsenek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése