Az apukámnak hétfőn volt a születésnapja. Megkérdeztem, milyen tortát szeretne, és csokoládétortát kért. Gondoltam itt az alkalom, hogy kipróbáljam a nemrég vett tonkababot. Hazahoztam a lányokat, és közösen nekiláttunk a sütésnek. H leginkább a krémet tesztelte, Z gyorsan átpártolt az általa fejlesztő jellegűnek gondolt internetes játékokhoz. Mentségére legyen mondva, már túl volt egy balett órán és némi kerékpározáson is. A torta végül ma készült el teljesen. Az ünnepeltnek ízlett. Így elégedett lehetek. A tonkabab íze a keserűmanduláéra emlékeztet, viszont nem volt tolakodó.
piskóta:
A piskóta tésztája a már jól bevált forró tejes csokis piskóta piszke tollából. Én most 18 cm-es tortaformát használtam.
krém:
- 3 egész tojás
- 4 ek nádcukor
- 50 ml tej
- 1 db tonkabab mozsárban összetörve
- 1 ek kakaópor
- 1 ek kukoricakeményítő
- 100 g étcsokoládé
- A tojásokat kikeverem a cukorral, kakaóval, keményítővel és a tonkababbal
- Apánként hozzákeverem a tejet.
- Folyamatos keverés mellett felforralom. Ha szükséges, botmixerrel is átkeverem, hogy selymes állagú legyen
- Hozzákeverem a csokoládét, hagyom kihűlni.
A piskótát három szeletre vágom, és a kapcsos formában összeállítom a tortát.
Hűtőben kidermesztem.
csokimáz:
- 40 g tejcsokoládé
- 60 g étcsokoládé
- 50 g vaj
- A hozzávalókat vízgőz felett összeolvasztom, majd a torta tetejére öntöm.
Én most málnával díszítettem, mert nem tudtam a boltban ellenállni a hívogató piros málnaszemek csábításának.
Apa, ez úton is gratulálok a Baross Gábor díjadhoz. Szeretlek. Nem találom a megfelelő szavakat arra, mit érzek, de könnyek szöknek a szemembe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése