Á mostanában gyakran kéri, hogy a reggeli péksüteménybe tegyek magokat, mert ő azt tulajdonképp nagyon szereti, így a megszokott szegedi kifli helyett, annak átdolgozott, kiadása készült el.
Hozzávalók:
- 600 g finomliszt
- 35 g szezámmag
- 35 g lenmag
- 40 g napraforgómag
- 40 g tökmag
- 350 ml tej
- 100 ml tejszín
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 30 g élesztő
- 100 g vaj
Elkészítése:
- A hozzávalókat dagasztógépbe adagolom, és lágy tésztát készíttetek. Természetesen kézzel is ki lehet dagasztani. Akkor a tálba adagolt hozzávalókat kézzel összedolgozom, és addig dagasztom, míg a tészta már nem ragad a kezemhez.
- Lefedve hagyom kelni 35-40 percig.
- Kiborítom a tálból, és 16 részre osztom.
- A darabokat kilapítom, és a 16 részre osztott vajból, mindegyikre teszek egyet.
- A kilapított tészta oldalát a vajra hajtogatom, majd hajtásonként megnyomva felgörgetem.
- A bucikat hagyom kelni 30 percig, addig a sütőt előmelegítem 180°C-ra
- Vízzel alaposan lespriccelem a megkelt bucikat, és a sütőbe teszem őket 15-20 percre.
Ha reggelire szeretném frissen elkészíteni, akkor este az 5. lépésig elkészítem, majd fóliával lefedve tepsin berakom őket a hűtőszekrénybe. Reggel Á felkel, bekapcsolja a sütőt, és így hideg sütőbe berakja a bucikkal megrakott tepsit. Így egy kicsit tovább tart a sütési idő, de a friss meleg házi péksütemény szerintem nem fokozható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése