Z megrendelte a tortákat a születésnapja alkalmából. Először is a családdal közös ünneplésre dobostortát. Erre én - szégyen, de - nem vállalkoztam. Még a lapok és a csokoládékrém elkészítésébe bátra belevágtam volna, de az égetett cukor a tetején szerintem kicsit komolyabb gyakorlatot kíván. Különösen akkor, ha ez 6. születésnapra készül 17 meghívott vendég figyelő tekintetével. Még akkor is, ha csak a családról van szó. Így Zs mama és A papa vállalta a dobostorta megrendelését és leszállítását. Cserébe Zs mamával megegyeztem, hogy a Nők Lapja Advent aktuális számában látott narancsos csokoládétorta vezérfonalát követve, valami hasonlatosat fogok alkotni, mint ami a magazinban látható.
Hozzávalók (28 cm-es tortaformához):
- 400 g liszt
- 300 g nádcukor
- 6 ek holland kakaópor
- 2 cs sütőpor
- 2 tk szódabikarbóna
- 700 ml natur joghurt
- 4 egész tojás
- 300 g olvasztott vaj
Elkészítése:
- Előmelegítem a sütőt 175°C-ra
- A hozzávalókból konyhagép segítségével sűrű masszát készítek.
- A kész masszát kétfelé osztom, és sütőpapírral kibélelt tortaformákba öntöm.
- A massza eléggé sűrű, ezért párszor a pulthoz ütögetem a tortaformákat, hogy a teteje kisimuljon.
- 35-40 percig sütöm.
Töltelék:
- 4 db narancs
- 5 ek méz
- Vagy ezek és kedv hiányában 300 ml marancslekvár
Elkészítése:
- A narancsok héját zöldséghámozóval levágom
- A narancsokat kifilézem
- A filéket és a héjat 10-15 percig összefőzöm, majd hozzáadom a mézet.
- Botmixerrel összeaprítom /én kivettem a héjak egy részét, mert nem szeretem, ha keserű/
Csokoládé krém /ganache/
- 400 g étcsokoládé
- 400 ml tejszín
- méz
Elkészítése:
- A tejszínt felmelegítem majdnem forrásig
- Közben a csokoládét összetöröm.
- A csokidarabokra öntöm a tejszínt, és csomómentesre keverem.
- Ízlés szerint édesítem.
- Hagyom hűlni.
Összeállítása:
- A piskótákat félbe vágom, így összesen 4 lapot kapok.
- Csatos tortaformába teszem az első lapom, majd megkenem a narancslekvárral
- Ráteszem a második lapot, és a tetejére öntöm a ganache felét
- Következik a harmadik lap, és a narancskelvár másik fele
- Végül az utolsó tortalap
- Most a megmaradt csokoládés krémet félre teszem, a tortát pedig hűtőbe teszem legalább kettő órára.
- Kiveszem a tortát a formából, megkenem a tetejét és az oldalát csokikrémmel. Ha a ganache nagyon megkeményedett, kicsit felmelegítem.
- Citrusokkal díszítem
Sajnos a tortáról nem készült túl sok fotó.
Nem olyan bonyolult, mint amilyen hosszú volt leírni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése