Már többször láttam, és olvastam is a lazac pácolásról, és nagyon szerettem volna kipróbálni; de kedves szülővárosomban a megfelelő méretű és frissességű hal beszerzése eléggé problémás, ezért ennek megvalósítását mindig elhalasztottam. Nemrég azonban valami csoda folytán ráébredtem, hogy az egyetlen testvérem a megfelelő helyen (Budapest) lakik a beszerzéshez, a szállítmányozás pedig E születése óta már nem is akkora probléma, hiszen a szüleink szinte ingajáratot folytatnak a két város között, láthatási okokból kifolyólag.
Szóval megrendeltem a halat, ami először valahogyan mégsem jutott el hozzám. D és G nem volt nagyon szomorú, mert sült lazacot készült vacsorára. A következő alkalom már sikeres lett. A pácolás megtörtént, a tesztelők serege pozitív visszajelzést adott.
Akkor dőlt el véglegesen, hogy a gourmet vacsorához egy meglepetés fogás is lesz.
Itt kell elmondanom, ami az előző beszámolóból kimaradt: Nélküled, nem sikerült volna minden ilyen jól. Még most is ott állnék a konyhában, és a lazacos szendvicskéket fabrikálnám. Köszi D.
Hozzávalók:
- 500 g friss lazac file
- 200 g só
- 1 ek cukor
- őrölt bors
- 1 citrom reszelt héja
- a csokor medvehagyma (klasszikusan kaprot használnak, de és nem szeretem, és épp medvehagyma szezon volt)
Elkészítése:
- A lazacot megtisztítom, szárazra törlöm
- A többi hozzávalót összekeverem, fűszersót készítek
- Egy szűrő aljába bőségesen öntök a sóból, elterítem.
- Rárakom a lazacot, majd a tetejét beborítom a megmaradt sóval.
- Hűtőszekrényben 2-3 napig pácolom.
- A kifolyt levet leöntöm időnként alóla
- Amilyen vékonyan csak tudom, felszeletelem, magos pirítóson tejföllel, paradicsommal, kapribogyóval tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése