Ebben az évben kicsit összeértek az ünnepi alkalmak. H 4 éves lett, én is eggyel több, és eljött a Húsvét. Mindez egy héten belül, így egy alkalmat ragadtunk meg e három esemény megünneplésére. Húsvét vasárnap nálunk gyűl össze a család, én főztem, de az értelmi szerző - vagyis az ebéd megálmodója - Á volt.
Azt kérte készítsek most is burgundi marharagut.
Nem okozott csalódást, mindenkinek nagyon ízlett. Az előkészületek ugyan elég sok időt igényelnek, de egy nappal korábban is el lehet készíteni. Így az ünnepi alkalom már nem vesszőfutás, hanem jól szervezett, kellemes nap lesz.
Hozzávalók (6 főre):
- 1 kg raguhoz való marhahús (most pofa volt)
- 250 g bacon szalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 közepes szál sárgarépa
- 4-5 szál szárzeller
- 0,5 l vörösbor (Sárosdi Merlot 2011)
- 0,5 l húsleves, vagy alaplé
- 1 ek paradicsomsűrítmény
- 100 g gyöngyhagyma
- 3-400 g apró csiperke
- 1 ág rozmaring
- 2 ág kakukkfű
Elkészítése:
- A szalonnát lassú tűzön zsírjára sütöm.
- A visszamaradt zsiradékon kicsi adagokban megpirítom a felkockázott húst. Az utolsó adagot a pirítás előtt alaposan lisztbe forgatom. A húst és a szalonnát egy öntöttvas lábosba, vagy egy sütőbe való cserépedénybe teszem.
- A serpenyőbe kevés bort öntök, hogy a finom, odapörkölődött húsdarabokat, szaftot feloldja, majd a serpenyőből a bort a húsdarabokra öntöm.
- A serpenyőbe vajon vagy olajon megpirítom a hagymát, zellert, sárgarépát külön-külön, adagonként, majd összekeverem a hússal.
- A húshoz és a zöldségekhez adom a paradicsomsűrítményt, és az egészet felöntöm a borral és a húslevessel, rádobom a fűszernövényeket.
- 150°C-os sütőben 3 órát rotyogtatom.
- Amikor a hús puhára főtt, hozzáadom a gyöngyhagymát, és a gombát. További 1 órát főzöm.
- Szükség szerint sózom.
Én krumplipürével szeretem tálalni, leginkább másnap. Addigra az ízek még inkább összeérnek. Jó étvágyat hozzá. Az ünnepi ebéd folyamán sajnos a képek komolyabb komponálására már nem volt alkalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése