Két héttel a nagy nap előtt megkérdeztem H-t, milyen tortát szeretne. Rövid gondolkodás után azt mondta, epres vaníliásat, legyenek benne csokidarabok is. Feladta a leckét, de megpróbáltam felnőni a 4 éves despota által támasztott kihíváshoz. Kigondoltam mindent. Amikor elkezdtem volna készíteni, H jelentkezett, hogy segíteni szeretne. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy fel kell tennem a konyhapultra, és abban a pillanatban, ahogy a popsija a pulthoz ér, már dolgozni is szeretne. Ez leginkább kevergetésben, és intenzív kóstolgatásban merül ki, minek következtében elég gyorsan tele lesz a bendője, a konyha csatatérré változik, H fültől fülig maszatos, a torta még sehol nincsen, de ő megelegelte a munkát,. És úgy ahogyan van, maszatosan, ragacsosan távozni szeretne, mert épp a kedvenc meséje kezdődik, de Z már tovább is kapcsolta a tévét, és ez egyszerűen elfogadhatatlan. Ilyenkor elég nehéz rávenni a mosakodásra, és a türelmes, halk megegyezésre a megtekintendő mesét illetően.
Most is így történt. Én pedig a béketárgyalások után rakhattam rendbe a konyhát, és kisebb nagyobb megszakításokkal folytathattam a torta elkészítését. Ennek is meglett az eredménye. A tervezett két adagnyi tészta egyik fele már a sütőben sült mintegy 20 perce, mikor észrevettem, hogy az olvasztott vaj hiánytalanul pihen a mikróban, ahová olvasztani tettem, a tésztába viszont nem. Megsüthettem a tésztát másodszor is.
Igazán gazdaságos szülinapi torta lett. A végeredmény azonban igazán jól sikerült. Nem kellett kidobni belőle egyetlen darabot sem. Az utolsó morzsáig elfogyott.
Hozzávalók (28 cm-es tortaforma)
- 300 g liszt
- 200 g nádcukor
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 1 cs sütőpor
- 1 púpozott tk szódabikarbóna
- 450 ml natúr joghurt
- 3 egész tojás
- 200 g olvasztott vaj
Elkészítése:
- A sütőt bekapcsolom 180°C-ra
- A hozzávalókból közepesen sűrű tésztát keverek, és a sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm
- A tortaformát erősen a pulthoz ütögetem, hogy a tészta teteje sima legyen.
- 45-50 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.
- A kihűlt tésztát három részre vágom.
Krém
- 300 ml tejszín
- 750 g mascarpone
- 150 g cukor
- 6 lap zselatin
- 300 g eper feldarabolva
- 100 g tejcsokoládé összetörve
- 1 rúd vanília kikapart magja
- eper a díszítéshez
Elkészítése:
- A zselatin lapokat beáztatom hideg vízbe
- 250 ml tejszínből kemény habot verek
- A mascarponét kikeverem a cukorral és a vaníliával
- 50 ml tejszínt felmelegítem, és a megáztatott zselatin lapokat feloldom benne, majd az egészet a mascarponés keverékhez öntöm.
- Hozzáadom a felvert tejszínhabot is, majd belekeverem a csokidarabokat.
- A krém 1/4-ét kiveszem, és félreteszem torta oldalának és tetejének a bekenéséhez,
- A maradék krémbe óvatosan belekeverem az epret.
Összeállítás:
- A 3 részre szeletelt piskóta felső részét visszateszem a kimosott kapcsos tortaformába, és az epres krém felét ráhalmozom
- A krém tetejére teszem a következő piskótalapot, majd kézzel kicsit lenyomom, hogy a krém egyenletesen szétterüljön.
- Az epres krém másik fele, majd az utolsó piskóta következik. Ezt is lenyomom.
- 4-5 órára a hűtőbe rakom, kidermedni.
- Kiveszem a kapcsos formából,és a tálalásra szánt tortatányérra teszem úgy, hogy alá 4 sütőpapír csíkot rakok.
- Bekenem a torta oldalát, majd a tetejét is.
- Kiveszem alóla a csíkokat, így a tortatányért nem kentem össze krémmel.
- Ízlés szerint díszítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése