Á édesapjának nagyon közel esik egymáshoz a születésnapja és a névnapja, így gyakran egyszerre ünnepeljük meg. Az ünnepi ebédről Á édesanyja gondoskodott, de az édességet firtató kérdésemre azonnal megengedte, hogy magamra vállaljam az elkészítését. Már egyébként is szerettem volna valami finomat sütni, tehát belevágtam. Talán már említenem sem kell, hogy a jeles alkalomra való tekintettel komoly segítséget is kaptam. Ilyenkor aztán csak úgy észrevétlenül készülnek el a torták, a munka ég a kezünk alatt. Én pedig kitakaríthatom az egész konyhát, és a fürdőszobát, és az összes gyerekruhát, és néhány székhuzatot, ja és a gyerekeket is, miután a torta elkészült. De ennél finomabb torta nem létezik az egész világon, mert mindenki beleadta szívét-lelkét.
Hozzávalók (piskóta):
- 200 g liszt
- 150 g cukor
- 1 cs sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 300 ml joghurt
- 3 ek kakaópor
- 2 egész tojás
- 150 g olvasztott vaj
Elkészítése:
- Előmelegítem a sütőt 175°C-ra
- A hozzávalókból géppel masszát keverek.
- Sütőpapírral kibélelt 24 cm-es tortaformában 35-40 percig sütöm.
Krém:
- 500 g mascarpone
- 3 nagy ek mogyorókrém
Elkészítése:
- Az alapanyagokat egyneművé keverem
Máz:
- 100 g csokoládé min 60%-os
- 50 g vaj
Elkészítése:
- A csokoládét a vajjal gőz fölött összeolvasztom
A torta összeállítása:
- A piskótát félbe vágom, majd visszateszem az egyik piskótalapot a kapcsos tortaformába.
- A piskóta tetejére halmozom a krém 3/4 részét, és rárakom a másik piskótafelet.
- A mázat a torta tetejére öntöm, eloszlatom.
- Legalább 3 órán át pihentetem a hűtőszekrényben.
- Késsel vagy tortalapáttal elválasztom a süteményt a formától, és kiveszem belőle.
- A torta oldalát megkenem a maradék krémmel.
- Bonbonnal díszítem (én a maradék krémből készítettem a tetejére bonbonokat)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése