2014. szeptember 17., szerda

Körtés tarte tatin

A nagyszüleimnél végre elkezdett érni a körte. Sajnos nem tudom milyen fajta. Kora ősszel kezd érni, a héja főként barna, kicsi sárgás foltokkal. Nem eltartható. Ha egyszer érni kezd, néhány héten belül fel kell használni az összeset. Leveses, szaftos, ízletes. Mivel a tavalyi évben valamiért teljesen elmaradt a tarte tatin sütése, az idei szezont rögtön a körtéssel kezdtem. Nekem jobban ízlik, mint almával, mondjuk az is igaz, hogy alapvetően jobban szeretem a körtét. 
Az elkészítése sem bonyolult. A legtöbb időt és fáradságot a gyümölcs pucolása jelenti. A végeredmény azonban még ennél nagyobb erőfeszítésért is kárpótolna. Z szerint: ISTENI!





Hozzávalók:

  • 4 db közepes körte
  • 50 g vaj
  • 50 g cukor
  • 1 rúd vanília
  • 1 cs leveles tészta
Elkészítése:
  1. Előmelegítem a sütőt 180 °C-ra
  2. A vajat egy sütőben való használatra is alkalmas serpenyőben felolvasztom.
  3. Hozzáadom a cukrot, kis lángon hagyom karamellizálódni.
  4. Közben megpucolom, félbevágom és kimagozom a körtéket.
  5. Amikor a cukor halvány barna, belerakom a félbevágott vaníliarudat, megkeverem, majd elrendezem a körtéket, vágott felükkel lefelé.
  6. Hagyom a körtéket puhulni 6-8 percig. /NEM KEVEREM!/
  7. A körték tetejére teszem a leveles tésztát úgy, hogy a gyümölcsöket teljesen lefedje.
  8. 15 percre a sütőbe teszem.
  9. Kicsit hagyom hülni, majd tányért teszek a tetejére és megfordítom
  10. Ha nagyon a gyermekeim kedvében szeretnék járni, vaníliasodót is készítek hozzá.













Hozzávalók (vanília sodó):
  • 3 db tojás
  • 3 ek cukor
  • 200 ml tejszín
  • 300 ml tej
  • 1 ek kukorica keményítő
  • 1 rúd vanília
Elkészítése:
  1. A felütött tojásokat kikeverem a cukorral és a keményítővel.
  2. Hozzáöntöm a a tejszínt és a tejet, beledobom a hosszában félbe vágott vanília rudat
  3. Folyamatos keverés mellett forrásig melegítem, majd kihűtöm.
  4. Nem tudok elég sok sodót készíteni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése