2016. március 12., szombat

Csirke cacciatore

Néhány éve ez az étel a legnépszerűbbek között szerepelt. De úgy tűnik a konyhákban is megvannak az aktuális irányzatok, és új bejegyzések között szinte nem is lehet megtalálnia vadász módra készített csirkét, azaz cacciatoret. Ez egy egyszerű zöldséges csirkeragu. Azon típusú étel, amelyiket mindenki máshogyan készíti, nincs szigorúan lefektetett szabályzata az elkészítésének. Több receptet is elolvastam, az alapvető közös vonások, a csirke, hagyma, paradicsomlé és a végén a fekete olajbogyó. Én mondjuk el tudnám képzelni birkából vagy nyúlból is, de azok a gyermekeim körében kevésbé népszerű húsok. Tegnap azonban a lányok és a vendégeink körében is sikert aratott. Bár megkaptam azt a kérdést, hogy sima sültcsirkét rizzsel nem szoktam készíteni? Elárulom, hogy sima sültcsirke is szerepel az étlapunkon, de a rizzsel már nem állunk ilyen jól. Azt ugyanis nem szereti senki. A ragu elkészítésére persze jó apropót szolgáltatott az is, hogy végre beszereztem egy szépséges öntöttvas lábast fedővel. Beváltotta a hozzá fűzött reményeimet.





Hozzávalók (4 személyre):
  • 4 egész csirkecomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 1 db bébicukkini
  • 200 ml fehérbor
  • 500 ml passzírozott paradicsom
  • 1 ág rozmaring
  • 1 ág kakukkfű
  • kevés olaj
  • 2 maréknyi fekete oljabogyó
Elkészítése:
  1. Előmelegítem a sütőt 150-160 °C-on
  2. A combokat sütőbe rakható lábosban kevés olajon lepirítom, majd kiveszem őket az edényből.
  3. Kicsit megpirítom a zöldségeket is, majd felöntöm a borral és alaposan felkapargatom az edény aljára tapadt anyagokat, sózom, majd visszateszem a húst az edénybe.
  4. Felöntöm az egészet a passzírozott paradicsommal, ráteszem a fűszereket.
  5. Lefedem és az előmelegített sütőben 1-2 órán át rotyogtatom.
  6. A tetejére öntöm az olajbogyókat, és kicsit még főzöm fedő nélkül is.
  7. Vastag, ropogós héjú kenyérrel tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése