2015. augusztus 4., kedd

Őszibarack lekvár

Számomra az őszibarack egyértelműen a nagypapámhoz kapcsolódik. Ebben az évben tölti be a kilencvenedik évét, de a baracktermés mindig az Ő keze munkáját, odafigyelését, kitartását dicséri. Számomra mai napig rejtély a fák tavaszi metszése, melynek Nagyapó a mestere, bár állítása szerint soha nem tanulta. A gyümölcsök hatalmasak, lédúsak, az ízük pedig mindig a gyermekkoromat juttatja eszembe. Ma már az én gyermekeim, és D kislánya is jóízűen eszik a hatalmas, finom barackokat.
Szóval ebből a csodálatos barackól elég sok került egyszerre haza, és mint köztudott nem tartható el túl sokáig. Így délután anyával átcsoportosítottuk a készleteke. A legjobb állapotban lévő gyümölcsök maradtak friss fogyasztásra, a többi bele a lekvárba.




Hozzávalók:

  • 5-6 kg őszibarack
  • 5-6 db vaníliarúd
  • 500 g cukor
  • 1 citrom leve
  • gyümölcspektin
Elkészítése:
  1. A gyümölcsöt megpucolom, kimagozom, majd felteszem főni
  2. Ráfacsarom a citromlét, hozzáadom a hosszában felvágott vanília rudakat
  3. Amikor felforrt, és a gyümölcs kezd összeesni hozzáadom a cukrot a belekevert gyümölcspektinnel
  4. Újra felforralom
  5. Üvegekbe töltöm. Száraz dunszttal tartósítom









Millió puszi Nagyapó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése