Sok évvel ezelőtt Pécsett dolgoztam. Főzni már akkor is szerettem, de még nem kezdtem el igazán beleásni magam a gasztronómia sokszínű világába. Pécs jó kezdet volt. Az akkor még igencsak kevéssé változatos szekszárdi választékhoz képest tobzódni lehetett a különböző kultúrák ételeiben, bár én akkor még nem voltan annyira vállalkozószellemű, mint most. És még a mai állapot is fokozható. Tehát Pécsett A, akinek dolgoztam azt ajánlotta, menjünk és együnk gyrost ebédre. Én kicsit gondolkodtam, majd egy bátortalan beleegyezéssel elindultam a fiúkkal ebédelni. A gyros kellemes meglepetés volt, nagyon ízlett. A javasolta, hogy ha már itt vagyunk, együnk desszertet is. Itt baklavát adtak. Ebben sem csalódtam. Sőt az egyik kedvenc ragacsos édességem lett. Köszönöm A, hogy megmutattad.
Hozzávalók:
- 1 csomag réteslap
- 300 g őrölt vagy darált dió
- 100 g őrölt vagy darált mandula
- 150 g olvasztott vaj
- 350 ml cukorszirup
Elkészítése:
- Előmelegítem a sütőt 180 °C-ra
- Összekeverem a diót a mandulával
- Egy hőálló tálat kikenek olvasztott vajjal
- A réteslapokat kisimítom, és a legfelsőt megkenem a vajjal, majd beleigazítom a tálba
- Ugyanígy járok el a réteslapok felével
- A sütőtálban lévő lapokra egyenletesen ráterítem a mandulás diós keveréket.
- Most következik a réteslapok másik fele. Ezeket is egyenként megkenem vajjal, majd egymás tetejére rakom.
- Felszeletelem a süteményt. /ha már megsült, akkor nem lehet/
- Beteszem a sütőben 20-25 percre, míg a felső tésztarétegek aranybarnák lesznek.
- Amikor kisült ráöntöm a szobahőmérsékletű cukorszirupot /vagy a kihült süteményre a frissen készített forró szirupot öntöm/
- Ha kihűlt tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése